دسترسی سریع

ببینید و بشنوید بيشتر

غذای ایمن تر، سلامتی بیشتر و آینده ای روشن تر

7 ژوئن روز جهانی ایمنی غذا نامگذاری شده است. "غذای ایمن‌تر، سلامتی بیشتر" شعار روز جهانی ایمنی غذا در سال 2022 به اهمیت ایمنی غذا در ایجاد، حفظ و بهبود سلامتی اشاره دارد. دسترسی به غذای سالم برای زندگی و سلامتی امری حیاتی محسوب می‌شود و چگونگی دستیابی به آن از چالش‌های دنیای امروز به حساب می‌آید. غذا باید در تمام مراحل از تولید تا برداشت، فرآوری، ذخیره‌سازی، توزیع، آماده‌سازی و مصرف ایمن بماند.
سیستم‌های غذایی جهانی اکنون در معرض تنگناهای زنجیره تامین، تأثیرات تغییرات آب‌وهوایی و ... قرار دارند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) غذای ناایمن باعث ایجاد 600 میلیون بیماری ناشی از غذا و 420 هزار مورد مرگ و میر در سراسر جهان میشود و بسیار غم‌انگیز است که حدود 30 درصد از مرگ و میرهای ناشی از غذا در میان کودکان زیر پنج سال رخ می‌دهد. نیاز فوری به تغییر سیستم‌های غذایی به تلاش مشترک رهبران جهانی «برای تولید غذا به روشی کارآمد، فراگیر و قابل دسترس برای همه» منجر شده است. هر روز بسیاری از مردان و زنان در سراسر جهان برای تهیه‌ی یک وعده غذایی مغذی با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند. ریشه کن‌کردن گرسنگی و سوء تغذیه از دیگر چالش‌های بزرگ زمان ماست. برای پایان دادن و به صفر رساندن گرسنگی تغییر در سیستم جهانی غذا و کشاورزی ضروری است. افزایش بهره‌وری کشاورزی و تولید پایدار غذا برای کمک به کاهش خطرات گرسنگی بسیار اهمیت دارد.
در این میان استانداردها می‌توانند نقش مهمی را ایفا کنند. استانداردها کیفیت و ایمنی غذا و همچنین کارایی زنجیره تامین غذا از تولید تا مصرف را ارتقا می‌دهند و به پیشگیری از بیماری‌ها، شناسایی باکتری‌ها و مدیریت خطر کمک می‌کنند. به عنوان مثال استاندارد ملی ایران- ایزو 22000 (INSO-ISO22000)، با عنوان  "سیستمهای مدیریت ایمنی مواد غذایی -الزامات هر سازمان در زنجیره موادغذایی"  به همه انواع تولیدکنندگان مواد غذایی کمک می‌کند تا ایمنی محصولات خود و رفاه مصرف‌کنندگان خود را مدیریت کنند. این استاندارد اطمینان به ایمنی بودن غذا در زنجیره تامین مواد غذایی را فراهم می‌کند.
استاندارد ملی 13811 با عنوان " سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی- الزامات نهادهای ممیزی‌کننده و گواهی‌کننده سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی" که با استفاده از استاندارد ISO/TS 22003 تدوین شده است، الزامات قابل استفاده برای ممیزی و گواهی کردن سیستم‌های مدیریت ایمنی را تعیین می‌کند و این اطمینان را فراهم می‌کند که گواهی تامین‌کنندگان تصدیق شده است. استاندارد ISO 22003-2 که در سال 2022 به چاپ رسیده است نیز در مورد نهادهای ارائه‌کننده ارزیابی و گواهی محصولات، فرآیندها و خدمات از جمله ممیزی سیستم ایمنی مواد غذایی می‌باشد.
در پایان باید گفت که همه ما در دستیابی به غذای ایمن‌تر نقش داریم.
https://www.iso.org/contents/news/2022/06/safer-food-better-health-and-a-b.html

گردآورنده: زینب عبدویس زاده
کارشناس اداره کل استاندارد خوزستان



غذای ایمن تر، سلامتی بیشتر و آینده ای روشن تر
1401/5/25 سه‌شنبه
نسخه قابل چاپ